+90 537 358 22 32 +90 537 358 22 32 farikayayinevi@gmail.com
Farika Yayınevi
ARA
SEPETİM
ANASAYFAKİTAPLARIMIZYAZARLARIMIZBAŞVURU YAPYARDIM KONULARIİLETİŞİMBLOGFİYAT HESAPLA
LİTERATÜR YAZILARI

Kitap Baskı Süreci

Kitap basımı süreci nasıldır?

Özellikle ilk kitabını yazan yazarların kitap basım süreci hakkındaki merak ettikleri hususların birçoğunun cevabını bu makalede bulacaksınız. Aklınıza takılan diğer hususlar için aşağıda bulunan telefona başvurabilirsiniz.

Öncelikle kitap yazım sürecini tamamlamış olmanız gerekmektedir. Dosyanızın MS Office Word formatında düzenlenmiş olması yararınıza olacaktır. Böylece değerlendirme yapan yayınevleri dosyanızı sağlıklı bir şekilde inceleme fırsatı yakalayacaktır. Diğer yandan editoryal çalışmalar Word dokümanı üzerinden yapılacağı için dosyanın söz konusu formatta iletilmesini öneriyoruz.

Eserinizi kâğıda el yazısı ile veya daktilo ile yazmış olabilirsiniz. Çalışmanızı dijital ortama aktarmanız gereklidir. Çünkü matbu dosyalar birçok yayınevi tarafından kabul edilmemektedir. Çalışmanızı bilgisayar ortamına aktaracak imkânınız yok ise çevrenizden, güvendiğiniz kimselerden yardım alabilirsiniz. Yazım esnasında sizin de sürece refakat etmenizi tavsiye ederiz. Dosya kabulünü dijital ortamda yapan yayınevimiz, zorunlu hâllerde matbu dosyaları kendi bünyesinde dijital ortama aktarmaktadır.

Dosyanızı göndererek ücretsiz değerlendirme almak için linke tıklayınız

KİTABIMI YAZDIM. SONRAKİ İŞLEMLER NELERDİR?

RESMÎ İŞLEMLER

Yazdığınız eserin güven altında olması Farika Yayınevi olarak birinci önceliğimizdir. Bu doğrultuda yapılacak sözleşmelerin ıslak imza ile kayıt altına alınmasından sonra Kültür Bakanlığı ve Yayıncılar Federasyonu bünyesindeki resmî işlemleri yapılır. ISBN ve sonrasında bandroller alınır. Böylelikle kitabınızın çalınma riski ortadan kaldırılır. Resmî süreç, kitap basımından sonra resmî kurumlara gönderilecek 12 numune baskı ile tamamlanmış olur. Bütün bu resmi işlemler Yayınevimiz tarafından yapılmaktadır.

EDİTORYAL İŞLEMLER

Bir kitabın yayımlanma sürecindeki en önemli aşama editoryal çalışmalardır. Eserinizin yazım ve imla hatalarından arındırılması, kurgu ve yapıdaki sorunların giderilmesi, metnin tutarlılığının sağlanması, anlatımın iyileştirilmesi editoryal aşamadaki çalışma ile olur. Editörlük, redaksiyon, son okuma, tashih olarak duyduğunuz süreçler bu aşamada gerçekleşir. Editoryal aşama, eserin hacmine göre bir hafta ila dört hafta arasında sürer. Yazdıklarınızın kusursuz olduğunu düşünebilirsiniz ancak kitabınızı ne kadar farklı göz kontrol ederse o kadar iyi sonuçlar alacaksınız. Bu süreçte eleştiriden, size sunulan teklif ve tavsiyelerden imtina etmemeniz faydanıza olacaktır. Alanında uzman editörlerin yaptıkları inceleme sonucunda size verecekleri geribildirimlerden yararlanmaya çalışın. Kitabın hatasız veya minimum hata ile yayımlanması hem yazar için hem de yayınevi için prestij meselesidir.

‘Benim kitabımın editörlüğe ihtiyacı yok`

Her kitabın editörlüğe ihtiyacı vardır. Konusunda uzman başka bir göz tarafından kitabınızın kontrol edilmesi basım öncesi zaruridir. Unutmayınız ki insanız ve hata yapma ihtimalimiz çok yüksek.

Tecrübeli, iyi eğitimli editörler

Farika Yayınevi, sektör tecrübesi yüksek, akademik faaliyetlerde bulunmuş tecrübeli editörlerle çalışmaktadır. Editörlerin yaptığı her çalışma yazara da sunulmaktadır. Bu sayede yazar, dosyasında nelerin değiştirildiğini, ne kadar düzenleme yapıldığını net olarak görebilmektedir.

‘Kendi kitabımın editörlüğünü yaptım`

Kendi kitabınızın editörlüğünü kendiniz yapamazsınız. Çok iyi bir kitap yazmış olabilirsiniz ancak ‘Kendi kitabımın editörlüğünü ben yaptım` dediğinizde kitabınızın ikinci, üçüncü göz tarafından kontrolünü atlamış olursunuz. Bu da kitabınızı hataya açık hâle getirir. Aylarca, yıllarca emek verdiğiniz eseriniz basit hataların kurbanı olabilir. Yayınevimizi arayan, bize çeşitli vasıtalarla dosyasını gönderen yazarlardan zaman zaman bu tür cümleler duyuyoruz. Kitabınızı yazdınız, Türkçeyi kullanımınız gayet özenli; ancak yüzlerce kez baktığınız sayfada, gözünüzün önünde duran hataları göremeyebilirsiniz. Bu nedenle editörlük ve son okuma çalışması yapılmadan dosyanızın doğrudan tasarım aşamasına geçmesini talep etmemeniz sizin yararınıza olacaktır. Diğer yandan hem yazar hem de editör olarak künyede isminizin alt alta görünmesi, hoş bir izlenim bırakmayacaktır.

GRAFİK TASARIM İŞLEMLERİ

Mizanpaj Aşaması

Kitabınızın editoryal çalışmaları tamamlandığında sıra iç sayfaların düzenine gelecektir. Eseriniz bir ‘kitap` olarak tasarlanacaktır.

Editör ve son okumacımızın denetiminden geçen metin, Adobe InDesign programı vasıtasıyla düzenlenir. Bölümler, başlıklar standardize edilir, sayfa numaraları yerleştirilir, dipnotlar varsa düzenlenir, vinyet kısmı her sayfanın en üstüne hizalanır. Mizanpaj çalışması tamamlandıktan sonra yazarın onayına sunulur. Sektörde mizanpaj çalışması sık sık ‘dizgi` olarak da ifade edilir.

Word dosyası üzerinden de mizanpaj yapılabilir. Fakat bu iş için tasarlanmış bir program kullanmak yerine yetenekleri bu konuda daha sınırlı olan bir programın tercih edilmesi çalışmaları zorlaştıracaktır. Diğer yandan, her versiyon değişikliğinde Word dosyası üzerinde kaymalar olacaktır. 

Kapak Tasarımı Aşaması

Mizanpaj çalışması tamamlandıktan sonra kapak tasarımına geçilir. Grafik tasarımcımız yazar ile irtibata geçer. Editör ve son okumacıdan gelen tavsiyelere ek olarak yazarın görüşü de alınır, tasarımcımız işin profesyoneli olarak yazara geribildirimlerde bulunur. Yazar ile uzlaştıktan sonra tasarım çalışmasına geçilir. depositphotos.com adlı sitede bulunan milyonlarca görsel arasından kitabı en iyi anlatan görsel veya görseller seçilir ve tasarım yapılır. Tasarımcımız ön kapak, arka kapak ve sırt kısmını çalışır. Çalışma son şeklini aldığında yazara sunulur, revize taleplerinin de uygulanmasıyla tasarım çalışması nihayete erer. Tasarım, baskıya uygun dosya olarak hazırlanır.

Bu aşamada da profesyonellerin önerilerine kulak vermek faydanıza olacaktır. Kitabınızın kapağı için uygun olmayan, amatör görünecek çalışmalar için ısrarcı olmamalısınız. Amatör görünen bir kapak tasarımı, kitabınızın görsel cazibesini kaybettirebilir ve satış rakamlarına olumsuz etkileri kaçınılmaz olur.

BASKI AŞAMASI

Kitabın editoryal düzenlemesi ve grafik tasarım çalışması nihayetlendiğinde baskı aşamasına geçilir. Bu aşamada yayınevimiz baskı dosyaları üzerinden son kontrollerini yapar ve basım için matbaaya gönderir. Dosyalar kontrol edilip onaylandığında baskı başlar. 5 iş günü ila 20 iş günü arasında baskı tamamlanır.

İç sayfalar için Avrupa`dan ithal Holmen marka kâğıt kullanılır. Kapak içinse Amerikan Bristol cinsi kâğıt veya mat kuşe tercih edilir. Kapak kâğıdının gramajları 230 ila 300 gram arasında değişiklik göstermektedir.

Kitabın çizilmemesi için mat selefon uygulaması yapılır. Bu uygulama ile kitabın mukavemeti artar, yıllarca kütüphanelerde muhafaza edilebilecek standartlarda üretilir.

Kitabın ciltlenmesinde kullanılan malzemeler, anti-kanserojendir. İnsan sağlığına hiçbir şekilde zararlı değildir.

Farika Yayınevi, kitabınızın basımında kullanılacak malzemelerin niteliğini sözleşmede belirtir standardını garanti eder.

SATIŞ VE DAĞITIM AŞAMASI

Kitabınız baskıdan geldi, artık satış ve dağıtım zamanı… Baskıdan gelen kitaptan ayrılan 12 numune, resmî kurumlara yayınevimiz tarafından gönderilir. Resmî kurumlara gönderilmeyen kitapların tescil işlemi tamamlanmamıştır. Resmî kurum numunelerinin iletilmesini takiben yazara sözleşmede belirtilen kitap kadar gönderim yapılır. Devamında kitap, kurumsal web sitelerimizden satışa sunulur. Buradan Trendyol, Hepsiburada, Amazon, N11, PTTAVM, ÇiçekSepeti gibi pazaryerlerine otomatik olarak gönderilir ve bir hafta içinde tüm platformlarda görünürlüğü sağlanır.

Dağıtımcılar ve kitabevleri için tanıtım bültenleri hazırlanır. Tanıtım bültenlerinde kitap ve yazarla ilgili gerekli tüm bilgilere yer verilir. Yaklaşık bir haftalık süreç sonrasında kitabınız tüm platformlardan erişilebilir hâle gelir.

 

BİLGİ BANKASI

Kitabın künyesinde hangi bilgiler yer alır?

Kitabın künyesi (jenerik sayfa olarak da bilinir) genelde kitabın ikinci sayfası olan iç sayfada yer alan bilgilerdir. Burada kitabın adı, yazarı, ISBN numarası, editörü, kapak tasarımcısı, kapak görselinin sahibi veya ismi, basım yeri, basım adedi ile birlikte yayınevi bilgileri yer alır. Kitabın künyesi bir nevi kitabın kimlik kartıdır. Her kitapta olması mecburidir.

ISBN numarası nedir?

ISBN, kitaplara verilen uluslararası bir numaradır. 13 haneden oluşur. ISBN numarasında bölge kodu, ülke kodu, yayıncı kodu, yayın numarası bulunur. Her kitap için ayrı bir numara verilir. Vatandaşlar için kimlik numarası ne ise kitap için de ISBN numarası odur. Eğer kitabınızı kendi imkânlarınızla yayına hazırlayacaksanız bu numarayı Kültür Bakanlığına başvurarak şahsen alabilirsiniz. Kitabınız bir yayınevinden çıkacaksa zaten ISBN numarasını sizin adınıza onlar alacak ve sizi de Kültür Bakanlığı portalına yazar olarak ekleyeceklerdir. 

Bandrol nedir?

Bandrol, fikir ve sanat eserlerinin izinsiz çoğaltılmaması, taklit edilmemesi için süreli ve süreli olmayan yayınların üzerine yapıştırılan, söküldüğü takdirde özelliğini kaybeden bir dijital güvenlik etiketidir.

Bandrol uygulaması, ISBN uygulaması gibi uluslararası bir uygulama değildir.

Ticari olmayan, ücretsiz dağıtımı yapılacak olan eserler de dahil olmak üzere süreli ve süresiz tüm yayınlar bandrollenmelidir.

Bandrol uygulaması, kapak hariç toplam 48 sayfayı geçmeyen, okul öncesine, ilköğretime ve ortaöğretime yönelik eğitim amaçlı süreli olmayan yayınlar için isteğe bağlıdır. 

Yayınevinin aldığı bandrol adedi e-devlet üzerinden görüntülenebilir. Ayrıca bandrol evrakınızın taranmış bir kopyası her yazarın panelinden görüntülenebilir.

Tavsiyemiz, her yazarın yayınevinde bulunan bandrol beyannamesinin bir suretini yayınevinden istemesidir. Kitaplarınızdaki bandrollerin üzerindeki rakamların ne olduğunu biliyorsanız, bandrollerinizin takibini yapmak çok basit bir işlemdir. Dönem dönem kendi kitabınızı sipariş vererek arka kapaktaki bandrollerin elinizdeki beyandaki rakam aralığında olup olmadığını kontrol edebilirsiniz. Şayet bandrol numarası size verilen rakam aralığının içinde değilse kitabınıza başka bir bandrol vurulmuş demektir. Bu da kitabınızın size belirtilenden daha fazla baskı yapıldığını ve başka bir kitap için alınan bandrollerin sizin kitabınıza yapıştırıldığını gösterir.

Eğer ferdî olarak kitap çıkarıyorsanız, Kültür Bakanlığına yaptığınız şahsi müracaatın ardından baskıyı yapacağınız matbaadan alacağınız yazı ile YAYFED'e başvurarak bandrollerinizi alabilirsiniz. Bu bandrolleri daha sonra baskıyı gerçekleştirecek matbaaya ulaştırmalısınız. Çünkü basılan kitapların matbaadan bandrolsüz çıkışı yasal değildir. Bu kitapları korsan sınıfına sokar.

Kapak görseli nedir?

Kapak görseli, kitabın kapağında yer alır. Kapakta kullanılan görselin telif sorunu olmadığından emin olmalısınız. Kitabınızın kapağında telifli bir görsel kullandığınız takdirde büyük meblağlar ödemek zorunda kalabilirsiniz. Bu nedenle Google gibi arama motorlarından bulduğunuz görsellerin telifli olup olmadığını mutlaka teyit etmelisiniz.

Böylesi zor durumlara düşmemek için kapak görselini özel olarak tasarlatabilirsiniz ya da telifli görsel satan sitelerden satın alabilirsiniz. Özel görsel yaptırmak sanatsal olarak daha estetik olabilir ancak bu noktada da maliyetler artabilir.

Kapak görseli seçerken yazarların genel hatalarından biri, kitap kapağında her şeyin anlatılma çabasıdır. Bazen yazarlar, kitabın kapağında tüm kurguyu, içeriği aktarmak isterler. Fakat bu kesinlikle büyük bir hata olacaktır. Kitabın kapağı tasarlanırken estetik kaygılar göz ardı edilmemelidir. Kitabın kapağında her şeyi tüm açıklığıyla anlatmak mümkün değildir. En dikkat çekici kitap kapakları sade tasarımlardır.

Arka kapakta ise kitabın tanıtım yazısı, ISBN numarasını gösteren barkod ve bandrol yer alır.

Arka kapak yazısı nedir?

‘Ön kapak baktırır, arka kapak sattırır` diye yaygın bir söyleyiş vardır. Dikkat çekici bir kapak tasarımını tamamlayıcı bir biçimde kaleme alınan arka kapak yazısı, kitabın satışına doğrudan olumlu etki yapacaktır. Arka kapak yazısının özenle yazılmış olması, okurun dikkatini çekecek ve ilgi duyduğu takdirde kitabı satın alacaktır.

Arka kapak yazısı ilgi çekici olmalıdır. Bu, kitabın içinden bir bölüm olabileceği gibi kitap hakkında kısa ve açıklayıcı bir yazı da olabilir. Veya kamuoyu tarafından saygın birinin kitap hakkındaki değerlendirmesi de olabilir. En nihayetinde arka kapak yazısı kitabınız hakkında okuyucuya en kısa zamanda en çok şeyi ifade edebilmeli ve onu kitabı almaya teşvik edecek bir cazibede olmalıdır.

 

KVKK MetniKVKK FormuAçık Rıza MetniMesafeli Hizmet SözleşmesiÇerez Ve Oturum Politikasıİptal ve İade SözleşmesiLiteratür Yazıları
0%